Środa 08.04.
Co znajduje się w koszyczku wielkanocnym.„Tradycje i zwyczaje Świąt Wielkanocnych "
Wiemy już, że nadeszła wiosna.
A czy pamiętacie, jakie zmiany zachodzą wiosną? (kwitną pierwsze kwiaty: przebiśniegi, krokusy, żonkile, przylatują ptaki, dni są coraz dłuższe……)
Wiosną przypadają bardzo ważne święta, które będziemy obchodzić już za kilka dni. Mam nadzieję, że już pamiętacie jak się nazywają, przecież pomagaliście rodzicom w przedświątecznych porządkach.
• Święta Wielkanocne, są właśnie dzisiaj tematem naszych rozmów.
Wielkanoc to najważniejsze obok Bożego Narodzenia święto chrześcijańskie. Miliony ludzi na całym świecie obchodzą w tych dniach rocznicę śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Ze świętami wielkanocnymi związanych jest wiele tradycji.
• Czy wiecie, co oznacza słowo tradycja?
Tradycja – to przekazywanie z pokolenia na pokolenia zwyczajów, legend, baśni, zasad postępowania.
Ostatni tydzień przed Świętami to Wielki Tydzień. Każdy dzień Wielkiego Tygodnia ma swoje tradycje, które przybliżają czas radosnego świętowania.
Wielki tydzień zaczynamy od Wielkiej Niedzieli, czyli Niedzieli Palmowej.
Dzisiaj chciałam wam opowiedzieć o tradycjach związanych z Wielką Sobotą.
• W Wielką Sobotę w domach rano przygotowujemy święconkę. Z udekorowanym koszyczkiem idziemy do kościoła ( w tym roku niestety nie możemy tego zrobić), gdzie ksiądz poświęci nam pokarmy, mają one nam zapewnić przez cały rok obfitość, zdrowie oraz dostatek. Wielka sobota to ostatni dzień postu.
Teraz dowiemy się, jakie pokarmy wkładamy do koszyczka i co one symbolizują. Zaczniemy od zagadki:
W cebulowych łupinkach
lub w farbkach kąpane
w prześliczne desenie
ręcznie malowane ..... (jajka).
W Wielkanocnym koszyczku oczywiście nie może zabraknąć jajek.
Jajko – zapewnia płodność. Symbolizuje rodzącą się do życia przyrodę, jest znakiem nowego życia, miłości i siły. Choć weszło do święconki najpóźniej, najbardziej kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi. Do koszyczka wkładamy jajka ugotowane na twardo. Dla ozdoby można dodać także wydmuszki i kolorowe pisanki.
Oby dzięki ludzkiej pracy
i opiece nieba
nigdy na twym stole nie zabrakło ..... (chleba).
Chleb jest podstawowym pokarmem, niezbędnym do życia. Gwarantuje dobrobyt i pomyślność. Przedstawia Ciało Chrystusa.
Azorek radośnie
przy koszyczku hasa,
lecz nic z tego nie będzie.
Nie dla psa ..... (kiełbasa).
Wędlina ma zapewnić nam zdrowie, dostatek.
Może być z cukru,
z masła lub z ciasta,
lecz najważniejsze, że jest
i basta ..... (baranek).
Baranek z czerwoną chorągiewką z krzyżem jest symbolem Chrystusa zwyciężającego.
Wydobywa się ją z ziemi,
Lecz kupuje w sklepie.
Gdy jej dodasz do potrawy,
to smakuje lepiej.(sól)
Sól dodaje potrawom smaku , chroni przed zepsuciem i ma właściwości oczyszczające. Kiedyś wierzono, że potrafi odstraszyć zło.
Chrzan – korzeń chrzanu symbolizuje krzepę i siłę. Ma przynieść nam dobre zdrowie. Wzmacnia właściwości pozostałych potraw, które są w wielkanocnej święconce.
Bywa drożdżowe, bywa tortowe,
Z kremem, z serem, z makiem.
Kupisz je w cukierni
I zjesz je ze smakiem.(ciasto)
Ciasto – pojawiło się w koszyczkach dość niedawno. Jest znakiem umiejętności i doskonałości. Nie chodzi tu o gotowe wypieki i słodkości. Zgodnie z tradycją musi to być kawałek ciasta domowego wypieku, najlepiej drożdżowej baby.
A więc mamy to, co w koszyczku najważniejsze: jajka, chleb, wędliny, baranek, sól, chrzan i ciasto.
Pamiętajcie, że wiosenne kwiaty pięknie uzupełnią wygląd świątecznego stołu, przy którym podzielicie się z najbliższymi poświęconymi pokarmami.
A teraz kilka słów o tym, jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
Najskuteczniejszym sposobem jest sprawdzenie świeżości jaj w wodzie. Jeżeli położymy jajko poziomo na dnie naczynia, a ono po chwili obróci się pionowo i uniesie do góry, to znaczy, że jest stare. Jajka świeże opadają prosto na dno i leżą płasko na bokach.
Czy znacie inne jajka oprócz kurzych?
Są to np. jajka przepiórcze, bardzo małe (około cztery razy mniejsze od kurzych), ale bardzo smaczne.
Inne 25 razy większe od kurzych to jaja strusie, największe na świecie. Mają też 10 razy grubszą skorupkę niż jajko kurze, więc aby rozbić tak grubą skorupkę najlepiej użyć wiertarki. Jako ciekawostkę podam, że strusie jajo na miękko przygotowuje się 45 minut, a na twardo 90.
DOŚWIADCZENIA Z JAJKAMI:
Jak łatwo zrobić gumowe jajka?
https://www.youtube.com/watch?v=rjeG_CQLLmg
Jak zrobić jajko unoszące się w wodzie?
https://www.youtube.com/watch?v=bGI2X3hsgbg