JADŁOSPIS
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Promujemy picie wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny dla rodziców na tablicy ogłoszeń (dwutygodniowy) oraz poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).
Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.
JADŁOSPIS 9 GODZINNY OD 08.05.23 DO 19.05.23 PONIEDZIAŁEK 08.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Chleb zwykły i graham (50g), z masłem (5g), jajko gotowane (20g), szynka drobiowa (25g),szczypiorek (20g), rzodkiewka (20g), pomidor (20g), kakao (mleko 2%-160ml, kakao 2g) ŚNIADANIE II Sałatka owocowa z bananem (30g), winogronem (20g), gruszka (20g), jogurt pitny (150ml), wafle ryżowe sonko (30g) z dżemem morelowym (10g), herbata owocowa (150ml) OBIAD DANIE I Zupa pomidorowa z makaronem( włoszczyzna 130g, natka (5g), śmietana(2g, koncentrat pomidorowy(5g), mięso (50g), makaron(50g) DANIE II Ziemniaki(135g), kotlet mielony panierowany(80g) , surówka z białej kapusty(biała kapusta 50g, marchew 20g, natka 5g, cytryna (5g), cukier (5g), kompot (160ml) ALERGENY: WTOREK 09.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Chleb zwykły i słonecznikowy (50g)z masłem (5g), sałata(10g), wędlina(25g) , pomidor(20g), ogórek kwaszony(10), zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(mleko 2%-160ml, płatki kukurydziane 20g) ŚNIADANIE II Serek waniliowy (150ml), gruszka(1/2), jabłko(1/2), woda mineralna OBIAD DANIE I Zupa kapuśniak(włoszczyzna 130g, natka 5g, mięso 50g, kapusta 30g, ziemniaki 30g) DANIE II Kasza jęczmienna(45g) , gulasz mięsno –warzywny(mięso 60g, warzywa 30g), buraczki tarte z jabłkami(60g), kompot(160ml) ALERGENY: zboża, jaja, mleko, seler ŚRODA 10.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Chleb zwykły i razowy(50g)z masłem(5g), pomidorem (20g), parówka wieprzowa(70g)z ketchupem (5g), mleko(2%-160ml) ŚNIADANIE II Kaszka manna (30g) na mleku(2%-160ml), z owocem (malina 50g), herbata miętowa(160ml), bakalie (15g) OBIAD DANIE I Rosół z makaronem (włoszczyzna 135g, makaron 50g, kurczak 60g, natka 10g, śmietana 5g) DANIE II Ziemniaki duszone (135g), kurczak gotowany(70g),sos potrawkowy(30g), jarzynka : brokuł(20g), marchew(20g), kalafior(20g) polane masłem (5g), kompot(160ml) ALERGENY zboża ,jaja, seler, mleko CZWARTEK 11.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Chleb zwykły i razowy(50g)z masłem(5g), pomidorem (20g), wędlina(25g), kiełki (10g), rzodkiewka(10g), ogórek zielony(10g), kawa z mlekiem(mleko 2%-160ml, kawa zbożowa (2g) ŚNIADANIE II Budyń waniliowy (mleko2%-160ml), banan(1/2), jabłko(1/2),woda mineralna OBIAD DANIE I Zupa koperkowa z ryżem (włoszczyzna 130g, koperek10g, natka 2g, mięso 50g, śmietana 2g, ryż 50g) DANIE II Placki ziemniaczane(120g) z cukrem(5g) (mąka tortowa 20g, ziemniaki (70g), cukier 5g,) , marchew tarta (100g), kompot 160ml ALERGENY zboża, mleko, seler PIĄTEK 12.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki : Chleb zwykły i graham(50g) z masłem(5g), pomidorem(20g), sałatą (10g), serem żółtym(30g) pastą rybną(20g) , kiełki(5g), pomidorem(10g),herbata zielona(160ml) z miodem(5g) ŚNIADANIE II Biszkopty (25g), gruszka(1/2), jabłko(1/2),maślanka truskawkowa(150ml), herbata owocowa (160ml), rodzynki(10g), orzechy włoskie(10g) OBIAD DANIE I Zupa jarzynowa z mięsem , ryżem (włoszczyzna 130g, mięso 60g, jarzynka 40g, śmietana 5g, natka 10g , ryż 50g) DANIE II Ziemniaki (135 g), jajko(1) gotowane w sosie koperkowym (10g), śmietaną (5), marchew tarta (80g), kompot (160ml) ALERGENY zboża, mleko, seler, ryby PONIEDZIAŁEK 15.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Chleb zwykły i ziarnisty(50g) z masłem(5g), sałata(10g), ser żółty (35g), wędlina(20g), pomidor(20g), kiełki(10g), ogórek zielony (20g), kakao(mleko 2%-160ml, kakao 2g) ŚNIADANIE II Owoce mieszane :banan(1/2), jabłko(1/2), pomarańczo (1/2), maślanka owocowa (150ml), orzechy(15g) OBIAD DANIE I Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną ( kalafior 40g , włoszczyzna130g, kasza jaglana 50g, śmietana 2g, natka 10g, mięso 50g) DANIE II Ziemniaki(135g), filet duszony w jarzynach(papryka kolorowa 30g, marchew 20g, kalafior10g, brokuł 20g, cebula 5g, natka 5g, koncentrat pomidorowy 10g, kurczak filet 50), kompot (160ml) ALERGENY zboża, mleko, seler WTOREK 16.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Bułki zwykłe i grahamki(50g) z masłem (5g), dżemem wiśniowym(15g), kakao(mleko 25-160ml), jabłko(1) ŚNIADANIE II Galaretka z owocem( galaretka owocowa 80g, owoce 30g), jogurt pitny (150ml) , herbata owocowa(150ml), chrupki kukurydziane(15g) OBIAD DANIE I Zupa owocowa z makaronem(makaron 40g, owoce 40g, kisiel 15g) DANIE II Ziemniaki (135g), kotlet schabowy panierowany (70g), surówka z marchwi (80g), kompot (160ml) ALERGENY zboża, mleko, seler, ryby ŚRODA 17.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki :Chleb zwykły i słonecznikowy (50g) z masłem (5g), sałata(10g), pomidor(20g), kiełki(10g), szynka z indyka (30g), papryka kolorowa (20g) zupa mleczna z płatkami miodowymi (mleko 2%-150ml, płatki 30g) ŚNIADANIE II Jogurt naturalny (150ml) z owocem (truskawki 35g), słonecznikiem (10g), chrupki kukurydziane( 25g), jabłko(1/2), gruszka(1/2) OBIAD DANIE I Zupa gulaszowa (włoszczyzna 135g, mięso 60g, natka 5g, śmietana 5g) DANIE II Ryż (45g), na mleku(mleko 2%-160ml), z truskawkami(40g), kompot (160ml) ALERGENY: zboża, mleko ,seler CZWARTEK 18.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Bułki zwykłe i grahamki (50g) z masłem (5g), ser żółty(35g), wędlina(20g), jajko gotowane (15g), sałata(15g), pomidor(20g), papryka kolorowa(20g), ogórek zielony(20g), rzodkiewka(10g), szczypiorek (10g), kawa z mlekiem (mleko 2%-150ml) ŚNIADANIE II Wafle sonko (30g), z dżemem morelowym (20g), banan(1/2), gruszka(1/2), mleko(2%-160ml) z miodem (10g) OBIAD DANIE I Zupa brokułowa (włoszczyzna130g, natka5g, mięso 50g, brokuł 30g) DANIE II Makaron(45g) z kurczakiem(60g) w warzywach (marchew (20g), cukinia (20g), cebula ( 5g), brokuł(20g), koncentrat pomidorowy (5g), kompot (160 ml) ALERGENY zboża, mleko, seler, PIĄTEK 19.05.23 ŚNIADANIE I Kanapki: Bułki zwykłe i grahamki (50g) z masłem (5g), sałata(10g), twarożek śmietankowy(40g), rzodkiewka(5g), ogórek zielony(5g), pomidor(10g), herbata z cytryną(cytryna 5g)-160ml ŚNIADANIE II Murzynek z powidłami (70g), kawa z mlekiem (2%-150ml, kawa 2g), jabłko (1/2), pomarańczo (1/2) OBIAD DANIE I Zupa z fasolki szparagowej (włoszczyzna130g, fasolka 30g, natka 2g, mięso 60g ) DANIE II II Ziemniaki (135g), miruna (80g) w warzywach (marchew 20g, seler 10g, pietruszka 10g, cebula 10g, natka 10g), kompot (160ml |