JADŁOSPIS


W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i  estetyczne oraz  smaczne jak w domu.

Promujemy picie wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.

             Jadłospis planowany jest na dwa tygodnie i dostępny  dla rodziców na tablicy ogłoszeń (dwutygodniowy) oraz  poniżej na stronie internetowej przedszkola (dwutygodniowy).

Z powodów niezależnych jadłospis może ulec nieznacznym zmianom.


Obrazek

                                                                        JADŁOSPIS  9 GODZINNY OD 03.01.22 DO 17.01.22
PONIEDZIAŁEK 03.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Chleb zwykły i słonecznikowy (50g)z masłem (5g), sałata(10g),serek twarożkowy(40g) , pomidor(20g), ogórek kwaszony(10g),herbata owocowa(160ml)
ŚNIADANIE II
Kaszka manna(15g)a na mleku(mleko 2%-160ml) z truskawkami(40g), jabłko(1/2), mandarynka(1), orzechy(15g), herbata owocowa(160ml)
OBIAD
DANIE I Zupa pomidorowa z makaronem( włoszczyzna 130g, natka (5g), śmietana(2g), mięso (50g), makaron (50g)
DANIE II Ziemniaki duszone(135g), kotlet mielony panierowany(80g), surówka z kapusty pekińskiej (70g)z natką (5g), kompot(160ml)
ALERGENY: zboża, jaja, mleko, seler, bułka tarta


WTOREK 04.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Chleb zwykły i graham(50g)z masłem(5g),sałata(20g), pasztet drobiowy(25g), kiełki(10g), pomidor(20g), zupa mleczna(mleko 2%-160ml) z płatkami kukurydzianymi(25g)
ŚNIADANIE II
Jabłko(1/2), banan(1/2), jogurt pitny z owocem (160ml), woda mineralna, bakalie(15g)
OBIAD
DANIE I Zupa ogórkowa z mięsem  (włoszczyzna 135g, ogórki 40g, ziemniaki 50g, natka 10g, śmietana 5g, mięso 60g, mięso 50g)
DANIE II Placki ziemniaczane(100g) z cukrem(15g) , marchew tarta ze smietaną(70g) , kompot(160ml)
ALERGENY zboża ,jaja, seler, mleko


ŚRODA 05.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Bułki zwykłe i grahamki (50g) z masłem (5g), ser żółty(35g), wędlina(25g), jajko gotowane (20g), sałata(10g), pomidor(20g), papryka kolorowa(20g), ogórek zielony(10g), rzodkiewka(10g), szczypiorek (5g), kawa z mlekiem (mleko 2%-150ml)
ŚNIADANIE II
Wafle ryżowe(30g)z dżemem truskawkowym (20g), maślanka z owocem (160ml), jabłko(1/2), gruszka(1/2)
OBIAD
DANIE I Zupa krem z kalafiora z ryżem (włoszczyzna 130g, kalafior 40g, natka 2g, mięso 50g, śmietana 2g, ryż 50g)
DANIE II Ziemniaki duszone(135g) , ser biały(70g) z koperkiem(5g), kompot wiśniowy(160ml)
ALERGENY zboża, mleko, seler


PIĄTEK  07.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: chleb zwykły i ziarnisty(50g) z masłem(5g), pasta serowo jajeczna(30g)z zieleniną (10g), ser żółty (35g), sałata(20g), pomidor(20g), herbata zielona z figą i miodem (160ml), miód ( 5g)
ŚNIADANIE II
Owoce mieszane : jabłko(1/2), banan(1/2), gruszka(1/2), biszkopty(25g), herbata owocowa(160ml), jogurt pitny waniliowy(120ml)
OBIAD
DANIE I  Zupa krupnik( włoszczyzna (135g), kasza jęczmienna(50g), natka (5g), mięso (50g), kiełbasa (40g)
DANIE II Ziemniaki  (135g), filety rybne(80g) duszone w jarzynach (marchew, seler, por)(50g), surówka z kwaszonej kapusty(70g), kompot(160ml)
ALERGENY zboża, mleko, seler


PONIEDZIAŁEK 10.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Bułki zwykłe i grahamki(50g) z masłem (5g), sałata(10g), pomidor(20g), ser żółty(35g), ogórek kwaszony (10g), kakao(mleko 2%-170ml, kakao5g)
ŚNIADANIE II
Banan(1/2), jabłko(1/2),  gruszka(1/2), maślanka owocowa (150ml), bakalie(15g)
OBIAD
DANIE I Zupa gulaszowa (mięso 60g, włoszczyzna135g, natka 5g, ziemniaki 20g)
DANIE II Risotto(ryż (80g) z kurczakiem(70g) , warzywami(marchew (20g), kalafior (40g), brokuł (30g), kompot(160ml)
ALERGENY zboża, mleko, seler


WTOREK 11.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki :Chleb zwykły i słonecznikowy (50g) z masłem (5g), sałata(10g), pomidor(20g), kiełki(10g), szynka z indyka (25g), zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi (mleko 2%-160ml, płatki 25g)
ŚNIADANIE II
Sałatka owocowa(banan, jabłko, kiwi)-100g, jogurt pitny  waniliowy (160ml)(jogurt grecki, wanilia 2g, kefir ), rodzynki(15g)
OBIAD
DANIE I Zupa z fasolki szparagowej z mięsem , ryżem  (włoszczyzna (135g), kurczak (50g), natka (5g), fasolka (40g), mięso (50g), ryż (50g)
DANIE II Ziemniaki(135g), jajko sadzone(1), warzywa z wody (brokuł, marchewka)80g , kompot (160ml)
ALERGENY: zboża, mleko ,seler, jaja


ŚRODA 12.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Chleb zwykły i graham(50g) z masłem(5g), ser żółty(35g), sałata(10g), pomidor(20g), ogórek kwaszony(10g), kiełbaska (60g), z ketchupem (10g), herbata z cytryną )160ml, cytryna (5g)
ŚNIADANIE II
Jabłko (1/20, banan(1/2),   chrupki kukurydziane (20g), mleko(25-160ml) z miodem(5g), woda mineralna 
OBIAD
DANIE I Zupa brokułowa   (włoszczyzna135g, natka5g, mięso 50g, brokuł 30g)
DANIE II Makaron z sosem bolońskim  i serem żółtym (makaron 80g, mięso 60g, warzywa 40g, natka 5g , śmietana 2g, ser (10g), kompot 160ml
ALERGENY zboża, mleko, seler, 


CZWARTEK 13.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Chleb zwykły i z sezamem (50g)z masłem (5g), szynka gotowana (20g), ser żółty(35g), sałata(20g), pomidor(20g), ogórek zielony (10g), herbata z pokrzywy(160ml)
ŚNIADANIE II
Gruszka(1/2), jabłko(1), chrupki kukurydziane(25g), maślanka truskawkowa(120ml)
OBIAD
DANIE I Zupa barszcz z makaronem (włoszczyzna 135g, buraki  50g, natka 5g, śmietana 2g, mięso 50g, makaron 50g)
DANIE II Ryż(70) na mleku(mleko 2%-150g) z musem jabłkowym(50g), cynamonem(5g), kompot(160ml)
ALERGENY zboża, mleko, seler


PIĄTEK 14.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Chleb zwykły i graham (50g), z masłem (5g), serek twarożkowy (40g) szczypiorek (10g), rzodkiewka (20g), pomidor (20g), kakao (mleko 2%-160ml, kakao 2g)
ŚNIADANIE II
Kisiel owocowy(160ml), mleczko waniliowe(120g), jabłko (1/2), gruszka(1/2), winogrono(40g), woda mineralna
OBIAD
DANIE I Rosół z makaronem(włoszczyzna(135g), makaron(50g), kurczak(50g), natka(5g
DANIE II Ziemniaki(135g), filet rybny panierowany (80g), surówka z kapusty kwaszonej 70g(kapusta kw. , marchew, cebulka, natka ), kompot (160ml)
ALERGENY zboża, mleko, seler, ryby


PONIEDZIAŁEK 17.01.22
ŚNIADANIE I
Kanapki: Chleb zwykły i słonecznikowy(50g) z masłem(5g), sałata(10g), szynka gotowana(20g), ser żółty(35g),  pomidor910g) ,herbata owocowa(160ml)
ŚNIADANIE II
Budyń śmietankowy(mleko 2%-160ml) z truskawkami(40g), herbata z cytryną(160ml, cytryna 5g), jabłko(1/2), gruszka(1/2)
OBIAD
 DANIE I Zupa z zielonego groszku z mięsem kaszą jaglaną(włoszczyzna 135g, groszek 30g, mięso 50g, kasza jaglana 50g)
DANIE II Naleśniki(120g) z dżemem wiśniowym(20g), cukrem(10g), kompot(160ml), jabłko(1/2)
ALERGENY:
               PODPIS DYREKTORA                    PODPIS S. REFERENTA                   P. SZEFA KUCHNI