Obrazek


JADŁOSPIS

Życzymy smacznego!

Obrazek



JAŁOSPIS  9 GODZINNY OD 27.05.19 DO 07.05.19      A

PONIEDZIAŁEK 27.05.19  

ŚNIADANIE I   Bułki zwykłe i grahamki(50g)  z masłem(5g), sałata(3g), polędwica z kurczaka(20g), pomidor(20g),  

                         herbata owocowa  (130ml).

ŚNIADANIE II  Budyń śmietankowy(130ml, mleko 2% -150g) z malinami(70g), woda mineralna

OBIAD        Zupa krupnik(włoszczyzna130g, mięso60g, śmietana5g, natka5g, kasza jeczmienna20g), ziemniaki( z mlekiem 2% 50ml -150g),

                    kotlet  mielony panierowany(100g), buraczki tarte z jabłkami20g), kompot(130ml)   alergeny:1, 3,7,9

WTOREK 28.05.19

ŚNIADANIE I  Zupa mleczna(mleko2% -200ml) z płatkami kukurydzianymi(35g), pieczywo mieszane z masłem(35g), ser

                        zamojski(25g), sałata(3g),  pomidor(15g)

ŚNIADANIE II  Gruszka(20g), jabłko(30g), herbata zielona(130ml) z miodem(5ml)

OBIAD           Zupa szparagowa(włoszczyzna-130g, śmietana-5ml, szparagi 5g) z parówką(25g), risotto(ryż 35g) z mięsem(filet  

                        z kurczaka 100g), warzywami( papryka czerwona, żółta, brokuł, marchewka, cebula- (70g), kompot(130ml) alergeny:1,7,9,12

ŚRODA 29.05.19

ŚNIADANIE I  Kanapki na pieczywie mieszanym(35g) z masłem(5g), sałata(3g), ser gouda(15g), wędlina(15g), jajko  

                       gotowane(2g), rzodkiewka(30g),

                        szczypiorek(10), ogórek zielony(15g), kawa z mlekiem (kawa 5g, mleko 2%- 180ml)                 

ŚNIADANIE II  Banan(20g) , jabłko(10g), herbata z pokrzywy(200ml)

OBIAD           Zupa koperkowa(włoszczyzna130g, koperek 40g, śmietana5g, kurczak 50g) , makaron(150g) z sosem

                       bolońskim,(szynka b/k 60g, włoszczyzna 30g,  żółtym serem(10g), groszkiem(5g), kompot(130ml)alergeny : 1,7,9

                                                                                                       CZWARTEK 30.05.19

ŚNIADANIE I  Pieczywo mieszane( 35g)z masłem(5g), sałata(3g), polędwica sopocka(20g), pomidor(10g), kiełki(5g), kakao(mleko 2%-200ml,

                        kakao2g)            

ŚNIADANIE II  Wafle ryżowe(20g) z dżemem owocowym(10g), banan(10g), herbata owocowa(130ml)

OBIAD         Zupa krem z zielonego groszku(200ml, włoszczyzna100g, groszek 5g, śmietana2ml) , ziemniaki( z mlekiem 2%-50ml, 150g),

                    pieczeń wieprzowa(100g), surówka z młodej kapusty z kukurydzą(kapusta10g, marchew 5g, natka 2g, kukurydza1g),   

                     kompot(130ml) alergeny : 1,3,7,9

                                                                                           

PIĄTEK 31.05.19

ŚNIADANIE I  Pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g), sałata(3g), pasta jajeczna(jajko 10g, przyprawy 1g) , pomidor(20g),

                        herbata z cytryną(200ml, cytryna 3g)

ŚNIADANIE II  Jabłko(10g), gruszka(10g), herbata zielona(130ml)

OBIAD          Zupa ziemniaczana(włoszczyzna160g, mięso 50g,natka 5g, śmietana 5g) , ziemniaki(z mlekiem 2%-50ml-150g), ser biały(50g,

                     śmietana 2g) z koperkiem(5g), kompot wieloowocowy(200ml) alergeny :1,3,7,9






 

 

 

 

 

 

 




                                                                                                     PONIEDZIAŁEK  03.06.19

 

ŚNIADANIE I  Bułki zwykłe i grahamki(35g) z masłem(5g), sałata(3g), ser żółty(30g), pomidor(15g), ogórek kwaszony(2g),

                       kiełki(2g), herbata z cytryną(200ml, cytryna 3g)

ŚNIADANIE II  Kisiel owocowy(130ml), chrupki kukurydziane(20g), jabłko(10g)

OBIAD      Zupa pomidorowa z makaronem(włoszczyzna 130g, koncentrat p. 5g, mięso 25g, natka 5g), kiełbaska

                  smażona(100g), ziemniaki (  z mlekiem 2%-50ml-150g)ogórek kwaszony(10g),kompot(200ml) alergeny :1,7,9

WTOREK  04.06.19

ŚNIADANIE I Zupa mleczna (mleko 2%- 200ml) z kaszką manną(5g), pieczywo mieszane z masłem(35g), wędlina(15g),

                       sałata(10g), pomidor(20g)

ŚNIADANIE II  Owoce mieszane : gruszka(10g), jabłko(15g), banan(20g), herbata zielona z miodem(200ml)

OBIAD          Zupa z młodych jarzyn  z mięsem(włoszczyzna130g, mięso 50g, śmietanka2g, natka 5g), ziemniaki(z mlekiem 2%-50ml, 150g),

                      kotlet    schabowy panierowany(schab 150g, bułka tarta 1g, olej 5ml), surówka z kapusty pekińskiej(kapusta 50g, natka 5g)

                     , kompot(130ml)alergeny : 1,3,7,9

ŚRODA  05.06.19

ŚNIADANIE I Parówka wieprzowa(150g)  z ketchupem(5g),  pieczywo mieszane(35g) z masłem(5g),  pomidorem(10g) ,

                      herbata miętowa (200ml)

ŚNIADANIE II  Serek waniliowy(ser śmietankowy 35g), kiwi(10g), jabłko(10g), woda mineralna z cytryną(cytryna 10g)

OBIAD           Zupa brukselkowa z mięsem(brukselka 10g, włoszczyzna100g, mięso 50g), kasza jęczmienna(80g), gulasz

                      mięsny,(szynka b/k 150g) surówka z ogórka , cebulki , kukurydzy,(60g) kompot(130ml)alergeny : 1,7,9

CZWARTEK  06.06.19

ŚNIADANIE I  Zupa mleczna z płatkami kukurydzianymi(mleko 2%-200ml, płatki 80g), pieczywo mieszane (35g)z

                       masłem(5g),wędlina(20g), sałata(10g), pomidor(20g)

ŚNIADANIE II  Sałatka owocowa z pomarańczem , bananem, jabłkiem(130g), herbata z pokrzywy z miodem (130ml, miód 2g)

OBIAD         Zupa z kalarepy(kalarepa 10g, włoszczyzna130g, mięso 50g, śmietana2g, natka 5g) , ziemniaki(z mlekiem 25-50ml, 150g),

                    warzywa z wody : brokuł, kalafior, fasolka szparagowa(150g), z masłem(2g), bułką tartą(2g),

                        jajko sadzone(15g), kompot(130ml)alergeny : 1,7,9,12

PIĄTEK  07.06.19

ŚNIADANIE I  Bułki zwykle i grahamki (35g)z masłem(5g), twarożek z rzodkiewką(20g), sałata(10g), pomidor(15g), kakao(5g,

                         mleko 2%-200ml  )

ŚNIADANIE II   Placek z owocem(mąka 15g, cukier 5g,mleko 2%-100ml, owoce 15g) , jabłko(15g), herbata z cytryną(130ml,

                         cytryna 2g)

OBIAD         Zupa owocowa z makaronem( makaron 35g, kisiel 100ml, owoce 40g)  , ziemniaki(z mlekiem 2%-50ml, 150g), filety rybne(150g)

                     ,surówka z kapusty kwaszonej z natką(kwaszona kapusta 50g, natka 5g, marchew 5g), kompot(130ml)alergeny :1,3,4,7,9

 

 





                                                             Intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

                                                                                           ALERGENY 

                                                                      1. Zboża zawierające gluten

                                                                      2. Skorupiaki i produkty        pochodne

                                                                      3. Jaja i produkty pochodne

                                                                      4. Ryby i produkty pochodne

                                                                      5. Orzeszki ziemne (arachidowe)

                                                                      6. Soja i produkty pochodne

                                                                      7. Mleko i produkty pochodne

                                                                      8. Orzechy

                                                                      9. Seler i produkty pochodne

                                                                      10. Gorczyca i produkty pochodne

                                                                      11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

                                                                      12. Miód

                                                                      13. Łubin

                                                                      14. Mięczaki 

  * Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy. 

  

                                                                  Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.

                                                                       Woda mineralna dostępna w ciągu całego dnia.

 

 

 




Obrazek